Sí, i què?

Sí, i què?

Season 1 episodes (20)

Sí, i què? 01x20 - AjudAR-Te (2a part)
S01:E20

Sí, i què? 01x20 - AjudAR-Te (2a part)

Avui últim programa de la temporada. I vull començar agraint a la Maria Sureda la seva col·laboració als primers programes, també a la Nadia Fervenza, així com a l’alumnat d’Integració Social i d’Educació Infantil, i a tots els convidats, convidades i convidadis que m’han acompanyat al llarg d’aquests 20 programes. També, la gent del carrer, que ha tingut la paciència d’aturar-se i contestar les nostres preguntes. A en Ferran Castelló, que em va gravar els noms de les diferents seccions, i a en José Luís Santiso, que em va donar unes quantes indicacions tècniques pel muntatge. Moltes gràcies! Amb aquest episodi, ens acomiadem, amb la 2a part del programa AjudAR-Te, en el qual ens col·labora l’alumnat de 2n d’EDI, parlant-nos de PPAA. Som-hi! Cuideu-vos molt i molt bon estiu a tothom!

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x19 - AjudAR-Te (1a part)
S01:E19

Sí, i què? 01x19 - AjudAR-Te (1a part)

La finalitat dels PPAA és donar resposta a situacions d'emergència i de risc per a la salut de les persones. Existeixen diferents tècniques i protocols, i de tot això i més ens parlarà l’alumnat de 2n d’EDI, que col·laboren en aquest programa.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x18 - MediAR-Te
S01:E18

Sí, i què? 01x18 - MediAR-Te

“Davant d’un conflicte, la mediació proposa solucions restauratives, tenint en compte 2 factors: 1) Nosaltres som part d’una comunitat, i 2) cadascú té la seva responsabilitat davant d’un conflicte. Així, el camí per intentar treballar el conflicte serà entendre quina part de responsabilitat tinc jo i com puc sentir-me millor, dins d’aquest context en què estic vivint”. Són paraules de la Maria Méndez, llicenciada en dret, mediadora i terapeuta, coordinadora del servei de mediació i convivència de Palafrugell. Si vols saber més sobre el servei i com afrontar els conflictes, escolta’t el Sí i què d’avui: MediAR-Te.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x17 - AcompanyAR-Te
S01:E17

Sí, i què? 01x17 - AcompanyAR-Te

Avui, parlem del que és acompanyar a persones amb diversitat funcional, l’art d’acompanyar, acompanyar amb art. No amb pena, ni llàstima, ni sentint-se superiors, o amb ràbia, o per obligació imposada, no. Acompanyar i cuidar de manera amorosa, responsable, i sobretot, d’igual a igual. També, parlem de la cura que necessiten les persones que cuiden. I a l’entrevista parlem amb familiars de persones amb discapacitat intel·lectual (ells volen que ho diguem així, i ho respectem). Una entrevista molt emotiva, i per la qual estic molt agraïda.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x16 - Premis RAC i Teatre Social.mp3
S01:E16

Sí, i què? 01x16 - Premis RAC i Teatre Social.mp3

Al programa d’avui comentem com va anar la gala del premis RAC, amb la recollida del nostre premi a la Inclusió, ho comentem amb la Nadia Fervenza. I també, et donem a conèixer el Teatre Social, una gran eina d’inclusió social de la que ens parla l’Elisa Ballardin, de la La Nave Va.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x15 - NecessitAR-Te (2a part)
S01:E15

Sí, i què? 01x15 - NecessitAR-Te (2a part)

Necessitar-te! Tothom tenim necessitats, i tothom tenim dret a que aquestes siguin cobertes! Ja som aquí amb la segona part d’aquest episodi, en el que col·labora l’alumnat de 1r d’Integració Social. En aquesta 2a part abordem els temes de la diversitat funcional motora, diversitat funcional intel·lectual, necessitats i suports d’autonomia, de comunicació, socioafectives, educatives i sociolaborals. Així com les polítiques i recursos d’atenció a la diversitat funcional. Moltes gràcies!

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x14 - NecessitAR-Te (1a part)
S01:E14

Sí, i què? 01x14 - NecessitAR-Te (1a part)

El programa d’avui es diu NecessitAR-Te, i és que tothom necessita algú o altre en un moment de la seva vida, però... hi ha persones a les quals els hi costa demanar ajuda, o n’hi ha que es gronxen i en demanen massa… Avui, parlem de l’art de cobrir les nostres necessitats, les bàsiques, les que tothom en té dret a tenir cobertes, i no tothom té la possibilitat de cobrir-les. Per què? Doncs perquè les persones amb afectacions a la vista, a l'oïda, a ambdues a la vegada, persones amb cadira de rodes, persones amb bastó o crosses, és a dir, amb diversitat funcional motora, o persones amb diversitat funcional intel·lectual, no sempre tenen les mateixes opcions ni possibilitats, ja que el sistema, la societat, no està adequada tenint-les en compte. El tema dona per molt i l’hem hagut de dividir en 2 episodis, en els quals, l’alumnat de 1r d’Integració Social ens explica tot sobre aquests temes, i parla amb la gent del carrer, per veure què en saben. Moltes gràcies!

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x13 - HabitAR-Te
S01:E13

Sí, i què? 01x13 - HabitAR-Te

Definim habitatge com la construcció preparada perquè hi visquin persones. Un bé de primera necessitat. Però un bé, la propietat, amb el qual es mercantilitza. I la mercantilització d’un bé bàsic, produeix especulació, i aquesta, una bombolla immobiliària de la qual els grans tenidors s’escapen per petites escletxes. D’aquestes i de moltes coses més ens parlen avui la Roser Massaguer, regidora de Benestar Social i Ciutadania i la Maria José Merino, cap de Benestar Social i Ciutadania, de l’Ajuntament de Palafrugell.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x12 - EscoltAR-Te
S01:E12

Sí, i què? 01x12 - EscoltAR-Te

El 8 de març fa sortir al carrer la lluita femenina per la igualtat de les dones a la societat, a través d'una jornada d'aturades i mobilitzacions. És una data que representa la lluita pels drets de la dona, la igualtat d’oportunitats dins la societat, la dignitat al treball i denunciar la violència masclista. Des del Sí, i què? hem volgut centrar-nos en com acollir i acompanyar a l’alumnat que verbalitza situacions de violències sexuals. Presentem la guia publicada per la Generalitat de Catalunya, sobre com afrontar aquests temes per part dels docents a les escoles. Amb uns principis bàsics ben clars: ESCOLTAR, ACTUAR, CREURE, ATENDRE, PROTEGIR I EMPODERAR. També fem esment a aquelles conductes i males pràctiques que només revictimitzen i no ajuden en res. Com a convidada tenim amb nosaltres a l’Amalia Valderrama, psicòloga i formadora de tallers de sensibilització que col·labora amb Espai Dona, treballant el tema de gènere. I al “Desprevingudes” ens col·labora Nadia Fervenza, que ha fet un tastet sobre quins actes de commemoració del 8 de març té coneixements la gent de Palafrugell.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x11 - LaborAR-Te (2a part)
S01:E11

Sí, i què? 01x11 - LaborAR-Te (2a part)

La feina és una faceta molt important a les nostres vides. El nostre desenvolupament professional està íntimament lligat al nostre autoconcepte, i tenir un bon clima al lloc de treball ens fa sentir valorats i motivats. En el programa d’avui, tornem a tenir unes convidades molt especials per mi. Estudiants del 2n curs d'Integració Social (que tot just estan a punt d'acabar la seva formació i estan fent ja les pràctiques) i ens venen a parlar del món laboral i la inserció en aquest, de les persones en risc d'exclusió social. Els col·lectius, dels que ens parlen en aquest segon programa, són els següents: Nerea, Nohelia i Tammy ens parlen de la salut mental, què és, com poden accedir a la feina les persones que tenen algun tipus de diagnòstic i de quins recursos disposen. Amina, Iman, Berta, Dunya, Ami i Giuliana, del col·lectiu de persones migrants, en general i de dones migrants en parlicular. Com és la inserció laboral per a elles, i quines associacions tenen a la seva disposició. Uns temes molt interessants, i que han preparat a consciència, per poder explicar-nos-ho tot molt bé. Un gran plaer tenir-vos aquí. Gràcies!

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x10 - LaborAR-Te (1a part)
S01:E10

Sí, i què? 01x10 - LaborAR-Te (1a part)

La paraula "laborar" significa treballar i ve del llatí laborare. Fer una labor. Al programa d'avui tenim unes convidades i convidats molt especials per mi. Estudiants del 2n curs d'Integració Social (que tot just estan a punt d'acabar la seva formació i estan fent ja les pràctiques) ens venen a parlar del món laboral i la inserció en aquest, de les persones en risc d'exclusió social. Han triat uns quants col·lectius, i en aquest primer programa en parlarem d'alguns d'ells, i en el proper (el Sí, i què x 11) dels altres. Raul, Nadia i Ashraf ens parlen de l'ocupació juvenil, amb Can Genís com a referent amb el seu programa d'ocupació juvenil. Pau, Alba i Mariona, del col·lectiu amb VIH/SIDA, i com aquest afecta a la recerca de feina. Nina, Laia i Tania, del col·lectiu amb diversitat funcional, com es tramita el grau de discapacitat, i la seva inserció al món laboral. Uns temes molt interessants, i que han preparat a consciència, per poder explicar-nos-ho tot molt bé. Un gran plaer tenir-vos aquí. Gràcies!

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x09 - IntercanviAR-Te
S01:E09

Sí, i què? 01x09 - IntercanviAR-Te

D'intercanvis culturals és del que parlarem en aquest programa. Intercanvis des de l'horitzontalitat, on tothom hi té alguna cosa a aprendre. Entrevistem els membres de l'associació ECCIT que porten a terme intercanvis Girona-Marroc. I també, parlem en 1a persona amb protagonistes d'aquesta experiència.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x08 - Som cos (2a part)
S01:E08

Sí, i què? 01x08 - Som cos (2a part)

Bon any a tothom!!!! En el programa d'avui abordem els temes corporals que ens van quedar per parlar en el darrer programa. Som Cos II Part: aprendre a respirar, a relaxar-nos, conèixer els nostres centres energètics... són qüestions que ens poden ajudar a sanar i a tenir una actitud més conscient davant la vida. La Colette Martí, fisioterapeuta i coach, ens explica com arribar al benestar físic. I en aquest programa s'acomiada la Maria Sureda, que ens deixa, però el programa continua, i amb moltes sorpreses!! Gràcies, Maria! Per totes les teves aportacions, i qui sap, potser algun dia t'enxampem... 'Desprevinguda'. ;)

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x07 - Som cos (1a part)
S01:E07

Sí, i què? 01x07 - Som cos (1a part)

El programa d'avui és tan interessant, que l'hem hagut de dividir en dues parts. ​Som cos (1a part): una bona postura ajuda a experimentar benestar i relaxació que fan emergir aspectes cada vegada més profunds de la veritable naturalesa de la persona. Per tant, els estats mentals depenen de les postures corporals. O dit d'una altra forma, la postura del nostre cos modula la nostra actitud i d'això en saben molt la Núria Vives i l'Alba Soler de l'Eix, Centre de Pedagogia Corporal, que ens expliquen com parlar amb el nostre cos, i atendre'l. Al 'Desprevingudes', persones de Palafrugell ens expliquen què els hi diu el seu cos avui. Seu bé, i no t'ho perdis!

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x06 - Addictives
S01:E06

Sí, i què? 01x06 - Addictives

Addictives poden ser, les substàncies, ​les situacions, les persones, les coses, la feina... Moltes coses que potser ni tan sols ens havíem arribat a imaginar. Avui parlarem de les addiccions, de com prevenir-les, de com gestionar-les quan apareixen, i de com tractar-les quan sabem que hi ha una persona al nostre voltant, que n'està patint una. En Marc Pou, psicòleg i Coordinador del CAS Baix Empordà, ens parlarà de tot plegat. A més, de comptar també amb les nostres seccions habituals, com el "Desprevingudes", on vilatans de Palafrugell ens expliquen quina pensen que és l'addicció més comú a la zona.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x05 - Pren-t'ho com un superpoder
S01:E05

Sí, i què? 01x05 - Pren-t'ho com un superpoder

Avui parlem de les Persones Altament Sentibles (PAS), una característica comuna al 20% de la població que té el sistema nerviós més desenvolupat que la majoria de persones. Amb un sistema nerviós més sensible a les informacions sensorials, és a dir, al que perceben a través dels sentits, les PAS tenen una gran capacitat empàtica, són emotives, reflexionen amb gran profunditat, i moltes característiques més que podràs saber escoltant aquest podcast. A més, la Clara Orti Llobich, coach certificada i terapeuta especialitzada en PAS, ens parla de les seves experiències.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x04 - DistorsionAR-Te
S01:E04

Sí, i què? 01x04 - DistorsionAR-Te

Les distorsions cognitives són aquells pensaments en què l'ésser humà interpreta la realitat de forma irreal. En aquest programa parlem d'unes d'elles, i també, de la forma de reestructurar-les. A més, de les nostres seccions habituals, la Sònia Vivolas, psicòloga, ens comenta com és tractar amb elles en consulta.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x03 - RelacionAR-Te
S01:E03

Sí, i què? 01x03 - RelacionAR-Te

L'art de relacionar-nos ens dona peu a parlar de les habilitats socials que podem tenir les persones per caminar pel món. En aquest programa, parlem amb en Mokro i en French, membres del grup de música "Única arma" i activistes en iniciatives juvenils i culturals, que ens expliquen quins reptes han anat superant al llarg de la seva vida.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x02 - No som infants
S01:E02

Sí, i què? 01x02 - No som infants

En aquest episodi parlem de sexualitat i discapacitat, i de com trencar amb el paternalisme i la infantilització cap a les persones en situació de dependència. A la secció “Explica’t” entrevistem a Ferran Giménez a Júlia Collignon, autors del llibre Diversex Ed. Bellaterra, que ens parlen sobre l’educació sexual i el seu necessari abordatge social i pedagògic. A “Desprevingudes” sortim al carrer a preguntar a les persones de Palafrugell què en pensen del tema del programa.

Descarrega el pòdcast
Sí, i què? 01x01 - Parlar preciós
S01:E01

Sí, i què? 01x01 - Parlar preciós

En aquest primer programa parlem de la importància del llenguatge, de com ens parlem i parlem als altres, com ens adrecem als diferents col·lectius, com ens tractem, i com podem aconseguir tractar-nos amablement i de manera inclusiva. En la secció “Explica’t” entrevistem a l’Àlex, persona trans, que té la valentia de parlar amb nosaltres de la seva situació actual i les seves experiències. També contem amb la secció “Desprevingudes” on sortim al carrer a preguntar a la gent de la vila, què hi veuen en unes fotografies.

Descarrega el pòdcast